woensdag 25 april 2012

De kinderen hebben bij muziek het dit liedje geleerd. Vervolgens gaan ze bij dit liedje terwijl dit word gezongen/afgespeeld. Een Toneelstukje bij bedenken wat het liedje goed uitbeeld. Er moet duidelijk gezegd worden dat er geen taal bij gebruikt mag worden! Dit word gedaan in groepjes van 2 leerlingen. Dit omdat het niet meer kan. Vervolgens gaan alle leerlingen van de klas kijken naar de stukjes. De beste mag het als ze dat leuk vinden en willen aan de klas laten zien. Als dit een heel groot succes wordt, kunnen we dit ook in koppels van doen en dat we dit gezamenlijk uitbeelden en zingen ( iedereen doet dan wel dezelfde bewegingen tijdens het liedje)

De verliefde stieros

We gaan met muziek dit liedje leren aan de kinderen. Hierbij gebruiken we kastanjetten of klappen in je handen, bij het zingen van O Leee en tra la la la la la la la la la la la la la la. Bij tra la la la la la la la la la la la la la la gaan de kinderen in een cirkel staan en naar links een stier beweging maken tot ze opnieuw tra la la la la la la la la la la la la la la zeggen en dan gaan ze naar rechts. Zo gebruiken we de volgende doelen van muziek: Zingen, Ritme en Bewegen.

Opening voor de school. Thema Dieren

Dit liedje doen we aan. Met het volgende filmpje als beeld materiaal. OF Klik op de link!
http://www.youtube.com/watch?v=5UWX3__m_44&feature=related
Patrick komt op en begint met een klein verhaaltje, wanneer awoemawee begint komen Stephanie, Davy en Joey op. En beginnen met zingen. Stephanie, Davy en Joey zingen steeds de coupletten en als awoemawee begint gaat patrick verder met vertellen. Stephanie, Davy en Joey zingen op de achtergrond mee met het refrein zo gaat we het liedje door. Op het einde gaat Davy trommelen op het ritme van het liedje. En zingen we met alle klassen het refrein nog twee keer. Daarna vertellen we dat dit de opening was van het thema dieren en dat de klassen in de komende maand in het thema dieren gaan werken. En dat er normale lessen zullen zijn en maar dat er ook beeldende lessen, muziek lessen en drama lessen zullen worden gegeven in het teken van dieren. En dat iedere klas aan het einde van het thema iets leuks moeten verzinnen om dan op de laatste dag van het thema te presenteren aan de andere kinderen en aan de ouders.

De spin Wiedewin

Muziek les onderbouw.
Dit is een liedje die we met een klas uit de onderbouw willen doen. Het gaat als volgt: We willen dan met de klas in een kring gaan staan. De juf of meester heeft een klos wol bijzig. Ze geeft het begin aan een kind. En loopt in die kring steeds naar een ander kind en dat houd dan ook het lijntje wol vast daarna gaat ze naar een andere kind en daarna weer een ander kind en zo gaat ze door. Tot zich een web vormt. De juf of meester houd bewust een aantal willekeurige kinderen zonder wol. Als de juf of meester denkt klaar te zijn met de web. Stopt ze met zingen en legt ze uit dat de kinderen die het lijntje wol vast houden bij “Die weeft een web, die weeft een web” hun armen omhoog doen zodat de kinderen die geen wol hebben onder het wol kunnen lopen en dat zij door elkaar gaan lopen. Op het moment dat de er “Die vangt daar mugjes en vliegjes in” wordt gezongen dat de kinderen, met het lijntje wol, hun armen naar beneden doen en vervolgens de mugjes en vliegjes “vangen”. Dit herhaald de juf of meester meerdere keren zodat ieder kind een keertje een vliegje of mug is. De juf of meester blijft tijdens het uitdelen van het lijntje wol constant het liedje herhalen. Dit doet hij of zij omdat kleine kinderen liedjes leren door herhaling. De kinderen die nog geen lijntje wol vast houden gaan steeds bij “De spin Wiedewin, de spin Wiedewin” met hun vingers heen en weer en gaan met hun arm omhoog.

maandag 23 april 2012

Lesplan

Opdracht: Het filmpje (intro) van The Lion King laten zien. We laten de kinderen vertellen wat hen opvalt aan dit filmpje. Welke rol speelt welk dier en waar zou dit filmpje overgaan. De 2e keer ,dat het filmpje getoond wordt, willen we dat de kinderen alle dieren benoemen die ze zien: zebra’s leeuwen enz. Deze dieren schrijven wij op het bord, we benoemen ze maar kort. We bespreken de dieren kort omdat we bij de uitvoering van de les willen dat de kinderen hun eigen beeld van dat dier gebruiken. De opdracht leggen we dan uit: de kinderen kiezen een dier uit die ze met klei gaan namaken. Dit dier moet buigen naar de lion king. Deze beweging en vorm moeten de kinderen door middel van hun creativiteit de vrije loop laten. Het dier moet in verhouding kloppen (poten en lichaam) en deze moet ook de structuren in de huid hebben (haar of veren). Dan kunnen de kinderen aan het werk. De kunstwerken worden aan het eind op een tafel gepresenteerd, en mede door de kinderen beoordeeld. We beoordelen ze op de criteria: verhouding, structuur, vorm en beweging. Wij bepalen het uiteindelijke cijfer. Daarbij houden we ook nog rekening met de creativiteit en het niveau van de kinderen.

woensdag 4 april 2012

Klasieke tijd: Maker: Jan Brueghel de Oude olieverf op paneel (55 x 84 cm) 1613 De dieren gaan aan boord van de Ark van Noach In het midden kijken een paar mensen toe hoe Noach (met stok) een bonte stoet dieren naar zijn ark drijft. Links achter hen is in de verte de ark te zien. Links is een rustig kabbelend beekje te zien. Niets wijst op de aanstaande zondvloed. Jan Bruegel kon in dit schilderij zijn kennis van het dierenrijk toepassen. Hij was hofschilder van aartshertog Albrecht en Isabella van Spanje, die in Brussel een grote verzameling van dieren uit de gehele wereld bijeen hadden gebracht. Startvraag: Zijn deze dieren normaal gesproken bij elkaar? Onderzoeksvraag: Wat zou jij voor titel geven aan deze schildering? Waarom zou je die titel geven? Analysevraag: Wat zou de maker hiermee willen bereiken? Speculatievevraag: Waar denken jullie dat de dieren naar toe zullen gaan? En hoe zouden ze dan verder zijn gegaan? Concluderende vraag: Zouden deze dieren allemaal op de ark gekomen zijn? Contrast: Je ziet een duidelijk contrastverschil tussen licht en donker. De voorgrond wordt redelijk donker afgebeeld en dat is in tegenstelling tot de lucht. Door de donkere en duistere kleuren komen de dieren nog feller en belangrijker naar voren. Wij denken dat deze donkere kleuren aanduiden dat er iets staat te gebeuren op de aarde en dat de dieren belangrijker zijn dan wat er te gebeuren staat. De dieren moeten dus gered worden. De structuur: is rommelig door de vele bewegingen van de dieren in het beeld. De vechtpartijen en natuurlijke bewegingen van de dieren zorgen ervoor dat de structuur verstoord wordt.